23 DESEMBER
Nå er vi kun en dag unna selveste julaften, og vi tenker å se tilbake på de viktigste delene av førstehjelpen vi har hatt i vår julekalender! Husk også at vi trekker en vinner av et førstehjelpskurs på selve julaften! Lik en av våre julekalender poster på Facebook for å være med i trekningen!
Som en oppsummering kan vi si at det viktigste du må tenke på når du kommer i en situasjon som førstehjelper er sikkerhet! Det er viktig at førstehjelperen er trygg slik at man kan gjøre en god jobb. Når vi skal undersøke syk eller skadd person kan man bruke huskeregelen B-L-Å-S-T.
Bevissthet
Luftveier
Åndedrett
Sirkulasjon
Temperatur
Ved å benytte denne undersøkelsen kan man få et bilde av hvordan det står til med de livsviktige systemene og funksjonene i kroppen. Om du vil lære mer om B-L-Å-S-T kan du se luke 6 til 11.
Vi får ofte spørsmål om når det er riktig å ringe 1-1-3. Svaret er enkelt. Om du vet eller tror det er alvorlig. Det er ingen fasit på når i prosessen man ringer. Noen velger å gjøre undersøkelsen først, vurdere situasjonen for så varsle. I andre tilfeller vet vi at det er alvorlig å ringer med en gang. Du vil alltid få hjelp, og du er ikke alene. 1-1-3 vil veilede deg i førstehjelp og ved behov sendes det ambulanse.
Om en person ikke lar seg vekke, ikke puster eller puster unormalt må du gi hjerte- og lungeredning (HLR). 30 kompresjoner og 2 munn til munn. Se luke 16.
Om en person ikke lar seg vekke, men puster normalt må vi sikre frie luftveier. Det kan man gjøre ved å legge i sideleie. Sett deg på den ene siden av personen, ta tak i motsatt arm og ben og trekk personen over på siden. Det er viktig at hode legges bakover slik at luftveiene blir fri. Sjekk at personen puster.
Vi anbefaler alle å laste ned appen "hjelp 113". Her har du mulighet til å ringe 1-1-3, og de vil da kunne se i sitt kart hvor du befinner deg, og lettere kunne sende hjelp til rett plass.
Noen viktige telefonnummer:
Medisinsk nødtelefon: 1-1-3
(Du vet eller tror at det kan være alvorlig)
Politi: 1-1-2
Brann: 1-1-0
Legevakt telefon: 116117
(Når du tror eller vet at hjelpen kan vente, gjelder hele landet)
Oppfølging av førstehjelpere telefon: 02415
(Når du har vært i en førstehjelpsituasjon og sitter igjen med spørsmål)
Giftinformasjonen: 22 59 13 00
(Ved misstanke om forgiftning, tegn på alvorlig forgiftning ring 1-1-3)
Mental helse hjelpetelefon: 116123
(Bemannet 24t i døgnet)