19 DESEMBER
Rundt juletider tenner vi lys, fyrer i peisen og lager god mat. Vi går på tur, tenner bål, har deilig varm drikke på termos. Det er mange situasjoner som kan forårsake brannskader, så dagens luke tar for seg nettopp det.
Brannskader kommer av varmeenergi. Dette kan vi utsettes for i form av varme flater, varme væsker, strøm, flammer ol. varmen trenger inn i huden og kan skape skade på huden. Målet ved å gi førstehjelp til en brannskadd er derfor å fjerne varmeenergien så effektivt som mulig, slik at varmen ikke kan skape mer skade på hud og vev.
Har du tenkt på egget når det er kokt. Selv om du avkjøler egget er det fortsatt varmt innvendig når
skallet tas av.
Det samme prinsippet gjelder når man brenner seg. Kjøler man ikke ned lenge nok vil varmen
fortsette å trenge dypere inn i vevet enn kort stund etter at uhellet har vært ute.
Førstehjelp: Når uhellet først er ute og brannskaden oppstår kan det komme av enkle uhell eller større skadehendelser. Derfor vil vi minne om undersøkelsen B-L-Å-S-T. Videre gjelder det å kjøle ned så raskt som mulig. Ofte har vi tilgang på vann, og da gjelder 20 regelen. 20 grader i 20 minutter. Alternativer til vann kan være brannkompress. Disse legges på huden, og man holder det på plass ved å bandasjere rundt. Mange av disse har også en virkning mot infeksjon som kan være et problem når man har brannskade.