18 DESEMBER
Vinteren er høysesong for bruddskader, så i luke 18 skal vi se nærmere på brudd.
Det kan være mange situasjoner som fører til bruddskader, men ofte er det fordi den knokkelen som knekker er utsatt for overbelastning. Det kan være i forbindelse med ulykker, klemskader, fall, harde støt, overtråkk ol. Det er mange varianter av brudd, men nå skal vi se nærmere på de to mest omtalte. Klare og uklare brudd.
Uklart brudd: Et lukket brudd vil være en bruddskade på knokkelen, men hvor huden rundt bruddstedet er intakt. Et lukket brudd vil derfor ikke alltid være like åpenbart som et klart brudd, derfor kaller vi det et uklart brudd. Tegn på dette kan være hevelse, missfarget hud, smerter og nedsatt bevegelighet.
Klart brudd: Ved et klart brudd kan man se feilstilling, at eksempelvis ben eller arm står i en unaturlig vinkel. Det kan være sårskade og tegn på brudd i knokkel, eller benpipe stikke ut av huden. Dette vil automatisk være mer komplisert, og det vil skape en større infeksjonsfare da huden ikke beskytter mot bakterier og annet smuss som kan komme inn i kroppen.
Førstehjelp: Det er viktig å tenke sikkerhet, få oversikt over situasjonen og gjennomføre B-L-Å-S-T. Det er mange situasjoner som kan føre til brudd, derfor tenker vi her generelt hvordan man går frem ved en ulykke. Førstehjelp på bruddet handler om å holde bruddstedet i ro slik at man ikke får bevegelse i bruddet da det kan forverre skaden og gi mer smerte. Dekk til sårskader med kompresser uten å legge trykk på såret, om mulig kan man legge noe kjølig rundt bruddet da det kan være med å smertelindre. Det er viktig å passe på at personen med brudd holdes varm og ikke begynner å fryse. For å skape varme lager kroppen muskelskjelvinger som igjen vil være vondt rundt et brudd.
Har man tegn på uklart brudd kan man ringe legevakten på 116117, men ved klare brudd og sterke smerter ring 1-1-3 for vurdering.