17 DESEMBER
Bak luke 17 skjuler det seg hjertestarter!
Ved hjertestans utfører vi HLR for å holde hjertet og pust kunstig igang. Hjertestarteren er maskinen som vi håper kan gjøre noe med selve hjerterytmen som skaper hjertestans. Det betyr at ved hjertestans er det viktig med god HLR, men også tidlig bruk av hjertestarter.
Når hjertestarteren kommer på plass er det viktig å ta av klærne på overkroppen til personen med hjertestans, feste elektrodene på bar hud slik som vist på bilde på elektrodene. Om man må klippe opp klær, barbere hår på brystet eller tørke av fuktig hud der elektrodene skal sitte så finnes det ofte et utstyrssett sammen med starteren.
Når maskinen er skrudd på og elektrodene er festet på huden begynner hjertestarteren å analysere hjerterytmen. Det er da viktig at man stopper med HLR slik at maskinen får ro til å jobbe. Dette tar oftest noen få sekunder. Når analysen er over vil maskinen gi beskjed om at støt er anbefalt eller ikke anbefalt.
Støt anbefalt: Om hjertestarteren har funnet en hjerterytme som det er riktig å gi støt vil den lade seg opp, og du må trykke på den blinkende knappen for å avlevere støtet. Det er viktig å se til at ingen tar på kroppen som får støt, så førstehjelpere ikke får strømstøt. Når støt er avlevert starter man rett på HLR, og hjertestarteren blir kun en klokke de neste 3 minuttene. Da skal førstehjelperne ha fokus på god HLR.
Støt ikke anbefalt: Om maskinen ikke finner en hjerterytme som skal ha støt gir den beskjed om at støt ikke er nødvendig. Hjertestarteren blir som beskrevet over kun en klokke de neste 3 minuttene, og det skal også her være god HLR denne tiden.
Etter 3 minutter vil hjertestarteren på ny gjøre en analyse som resulterer i støt eller ikke støt, og slik holder vi på til vi har tydelig tegn på liv, eller til hjelpen tar over.
Det er viktig å merke seg at hjertestartere kommer i mange farger og fasonger. De kan ordlegge seg forskjellig, men de vil alle det samme, nettopp hva vi har beskrevet over.
Det er ingen krav til kurs for bruk av hjertestarter, men vi anbefaler på det sterkeste at man gjennomfører kurs om man har anskaffet seg en slik maskin. Vi ser tydelig forskjell på de som har trent på bruk og ikke. Kurs bør holdes årlig.
Vi ønsker også å presisere at vi kun anbefaler halvautomatiske hjertestartere, ikke helautomatiske. Forskjellen på disse er at den halvautomatiske har den røde støtknapppen "sikkerhetsknapp" som gjør at førstehjelperen kan forsikre seg om at ingen er i nærheten av kroppen som skal få støt når man trykker, mens den helautomatiske selv vil gi støt når det er indikasjon for dette.