16 DESEMBER
Luke 16 i vår julekalender handler om hjertestans.
I 2021 var det i Norge 3723 hjertestans utenfor sykehus. Statistikken viser at vi her i landet er på verdenstoppen når det gjelder å utføre Hjerte- og lungeredning (HLR). Det ble startet med HLR i ca. 85% og kolbet til hjertestarter i ca. 15% av alle disse tilfellene før ambulanse ankom.
Hjertet er en stor muskel som hele tiden pumper blodet rundt i kroppen vår. For at hjertemuskelen skal trekke seg sammen blir den stimulert av en elektrisk impuls for hver gang. Hjertestans oppstår når denne elektriske impulsen blir borte, eller hvis det blir kaos av elektrisk aktivitet i hjertet.
Når man finner en tilsynelatende livløs person start alltid med en B-L-Å-S undersøkelse. Personer med hjertestans vil falle om og slutte å puste eller puste unormalt. Unormal pust er det vi kaller dødspusting. Dette kan sammenliknes med en fisk på land som har "gispe" bevegelser i kjeven. Personer som ikke reagerer, ikke puster eller puster unormalt skal ha HLR.
Kjeden som redder liv:
Kjeden som redder liv er 4 punkter som må til for å overleve hjertestans:
1. Ring 1-1-3.
2. Start HLR.
3. Koble til hjertestarter.
4. Medisinsk etterbehandling.
HLR:
Hjerte- og lungeredning er anbefalt i forholdet 30:2
30 brystkompresjoner: Midt på brystbenet, 1/3 dybde ned i brystet, takt på 100-120 pr minutt.
2 munn-til-munn: Klem sammen neseborene, legg din munn godt over munnen så du dekker helt, pust kun til brystet hever seg.
Når du gjennomfører HLR sett deg tett inntil personen som skal ha førstehjelp, et kne inn mot hoften og et inn mot skulderen, legg hendene midt på brystkassen og len deg frem så skuldrene dine er rett over brystkassen til den som får førstehjelp. Det er viktig at man komprimerer godt ned i brystet og slipper helt opp, slik at hjertet får pumpet blod ut, men også fylt seg opp igjen. Gjennomfør HLR 30:2 med minst mulig pauser underveis.
Målet er at man holder på med HLR til man ser tydelig tegn på liv, eller til hjelp kommer frem og tar over.