11 DESEMBER

Har du noen gang tenkt over hvor farlig det kan være å bli nedkjølt når man er syk eller skadd? I dag skal vi se nærmere på temperatur, siste bokstav i B-L-Å-S-T.

Kroppens normale temperatur er ca 37 grader. Dette kan vi kalle arbeidstemperaturen til de indre organene våre. Det kan bli alvorlig både ved for høy og lav temperatur, og på grunn av det generelt kalde klima i Norge vil vi her fokusere på lav temperatur.

I hjernen vår sitter det et "temperatursenter" som tar imot informasjon fra store deler av kroppen. Denne informasjonen brukes til å regulere temperaturen opp eller ned. Kroppen bruker forskjellige mekanismer for å få dette til å skje. Man kan få "gåsehud" slik at hårene reiser seg over huden for å holde luften rolig. Luft som beveger seg over huden tar nemlig med temperatur. Vi kan også merke at kroppen skjelver. Det er muskelaktivitet kroppen setter igang for å skape varmeenergi. Om varmetapet blir større enn det kroppen klarer å produsere av varme vil man bli nedkjølt. Det er viktig å huske på at barn og eldre raskere blir nedkjølt. 

Om du er sammen med en person som er syk eller skadd er det veldig viktig å passe på temperaturen. Det oppstår mange negative konsekvenser for kroppen når den blir kald som ikke er bra for syke og skadde, og alvorlige tilstander kan bli livstruende. Derfor er det viktig å hindre nedkjøling!

1. Pakk den skadde inn med det du har av for eksempel tepper, jakke, sovepose ol.

2. Om det er mulig, forsøk å isolere underlaget, så man ikke ligger direkte på kaldt og fuktig underlag.

3. Har den syke eller skadde bløte klær er det viktig å ta de av å få på tørre klær om mulig uten videre fare for nedkjøling. Er ikke dette mulig bør den nedkjølte pakkes inn i en form for dampsperre.

4. Husk at man også mister mye temperatur ut av hodet, så det er viktig å dekke til også her.

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid