MOBILAPP KAN REDDE HUNDREVIS AV LIV I ÅRET

Men norske UMS opplever at det er vanskelig å bli profet i eget land.

Norske Unified Messaging Systems (UMS) har i samarbeid med blant annet HLR-rådet i Sverige utviklet en smartmobilapp som man håper skal kunne bidra til å redde flere hundre menneskeliv i Sverige hvert år. Appen skal kunne bidra til at personer som plutselig får hjertestans, får livreddende behandling på et tidligere tidspunkt enn det som ofte skjer i dag.

Blant dem som ikke er innlagt på sykehus, er det ifølge svenske tall bare ti prosent som overlever en hjertestans, til tross for at det ofte er ganske enkelt å få hjerte i gang igjen dersom man har tilgang på en hjertestarter.

Overlevelsesraten ligger på omtrent 70 prosent dersom pasienten får behandling innen fem minutter, men den synker med omtrent ti prosent for hvert minutt som går etter dette. Det er langt ifra alltid at en ambulanse rekker fram på så kort tid.

Sentralt register

I Sverige finnes det minst 35 000 hjertestartere på offentlige steder. HLR-rådet eier et sentralt register over hvor disse befinner seg.

Tanken bak appen er å kunne varsle frivillige dersom de er i nærheten av en person som har fått hjertestans. På appen, som er tilgjengelig for både Android og iOS, vil brukeren se hvor pasienten befinner seg og hvor man kan finne de nærmeste hjertestarterne.

Dersom det er flere app-brukere i nærheten, vil et utvalg av disse bli varslet. Noen bes da hente en hjertestarter, mens andre bes skynde seg til pasienten. Systemet regner ut hvem som er de beste kandidatene basert på hvem som har den korteste ruten.

Brukerne kan via appen melde at de tar på seg oppdraget. Dersom ingen svarer, velges nye kandidater.

Før brukerne blir varslet, vil forløpet typisk være at noen ringer til et nødnummer og oppgir hvor pasienten befinner seg. Nødsentralen vil da kunne definere en sirkel rundt posisjonen til pasienten og varsle app-brukerne som befinner seg innenfor denne sonen. 

Grov posisjonering

Morten Seliussen, direktør for mobile tjenester i UMS, forteller til digi.no at posisjonen til appbrukerne er basert på informasjon fra operativsystemet til smartmobilen. I utgangspunktet brukes grov posisjonering, men når varslingen først skjer, vil også mer nøyaktig posisjonering aktiveres.

Personvernet rundt dette er som vanlig et spørsmål om forholdet mellom kostnad og nytteverdi.

– Når brukerne tar bruk appen, aksepterer de at de er med i en slik sentral oversikt, sier Seliussen.

Slik kan brukeren av hjertestansappen se både den nærmeste hjertestarteren og pasienten befinner seg. Bildet viser Android-utgaven av appen. Illustrasjon: Google Play

– Man deler litt på posisjonsdataene, men disse er lagret i en kryptert database. Algoritmen som brukes, ligger i en sentral server som nødsentralene har tilgang til.

Siden lanseringen for knapt to uker siden, har trolig 5-6 tusen tatt i bruk appen.

– I Sverige er det stor interesse for å hjelpe. Folk reagerer virkelig når de får en slik alarm, sier Seliussen.

LES HELE SAKEN: HER

KILDE: DIGI.NO: http://www.digi.no/tele-kommunikasjon/2015/06/24/mobilapp-kan-redde-hundrevis-av-liv-i-aret

BILDE: ILL. GOOGLE PLAY

Liquid error (layout/theme line 154): Could not find asset snippets/turtle_vat_snippet.liquid