MANGE FRYKTER Å UTFØRE FØRSTEHJELP
Mange frykter å komme opp i situasjoner der de må gi livreddende førstehjelp. Denne artikkelen fra NRK forteller oss nettopp at mange ikke vet hva de skal gjøre, eller er redd for å gjøre feil. Det er derfor vi i 1Aid Norge ønsker å gjøre førstehjelp enkelt! Vi ønsker førstehjelpere som forstår de enkle prinsippene for å redde liv! Se linken i bunn av saken for en rørende video av Anja som for første gang møter igjen Arild, etter at hun reddet livet hans!
6 av 10 vegrer seg for å utføre førstehjelp i de mest vanlige situasjonene hvor førstehjelp kan redde liv. Mange er redde for å gjøre vondt verre.
Anja Sivertsen tilhører ikke flertallet.
Januar for to år siden så hun en mann ligge midt i veien. Som frivillig i Røde Kors, kan hun førstehjelp. Hun skjønte det var alvorlig og løp for å hente hjertestarter fra et treningssenter like ved.
Ikke lenge etter sluttet mannens hjerte å slå.
– Det var en hjertestans, så jeg visste konkret hva jeg var nødt til å gjøre, sier Sivertsen.
Mens hun «sjokket» med hjertestarteren, kom flere til og gav hjerte- og lungeredning. Det siste hun så av mannen, var at han var på vei bort i ambulanse. Da slo hjertet hans igjen.
4 av 10 vil ikke nøle
I samarbeid med Respons analyse, har Røde Kors undersøkt hvordan det står til med folks vilje til å utføre førstehjelp. Den viser at mange vegrer seg mot å gi førstehjelp.
Organisasjonen har skissert opp fem vanlige scenarier:
Bevisstløs, men puster normalt.
Livløs – helt eller delvis uten pust.
Person har falt og har blek og kald hud.
Person får talevansker og blir skjev i ansiktet.
Kraftig blødning der blodet kommer støtvis, kan f.eks. være fra håndledd.
Et klart flertall svarer at de vet hva som er riktig førstehjelp i disse tilfellene, men bare 4 av 10 ville grepet inn uten å nøle.
Fra vondt til verre
I samme undersøkelse, har organisasjonen spurt hva som er årsaken til at folk ikke tør, eller er usikre på om de tør å hjelpe. 4 av 5 har svart at de er redde for å gjøre vondt verre. Halvparten fordi de er usikre på hva de skal gjøre.
– Mange er redde for å gjøre feil, men den største feilen er å ikke gjøre noe, sier Kerstin Leidal, undervisningsleder i Røde Kors Førstehjelp.
Sven Mollekleiv, mener det er på tide at alle tør hjelpe:
– Et viktig, klart budskap. Du skal alltid ta initiativ til å prøve å redde liv. Du kan også ta initiativ til å lære deg førstehjelp, for det gir større trygghet og sikkerhet for at du tar initiativ.
– Livsviktig første hjelp
Røde Kors ruller i disse dager ut en ny kampanje for å øke bevisstheten rundt førstehjelp.
– Den første hjelpen er livsviktig. Vi kan ikke vente til ambulansen kommer. Da er det ofte for sent, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.
Det første møtet
I dag er Anja Sivertsen tilbake i krysset der hun fant mannen liggende i januar i fjor. Mannen heter Arild Hiim og overlevde hjertestansen. Han kommer gående mot henne.
Mens tårene renner, gir de hverandre en klem.
– Jeg får aldri godtgjort det du gjorde den gangen, sier Hiim, og fortsetter:
– Det er takket være deg, tror jeg, at jeg står her nå.
De to står i et gatekryss på Løren i Oslo. Ingen vet hva som hadde skjedd, hvis ikke Sivertsen hadde kommet til da han trengte det.
– Jeg gjorde bare det jeg måtte, men du hadde litt flaks også, sier Sivertsen.
KILDE: NRK.NO: https://www.nrk.no/norge/6-av-10-vegrer-seg-for-a-gi-forstehjelp-1.13498407
BILDE: 1Aid Norge