Hva om det var din far som lå der uten at noen ville hjelpe?
Lisa Klaussen (24) var den eneste som hjalp den bevisstløse mannen på busstoppet.
TV 2 har testet hvor flinke vi er til å handle når andre trenger hjelp.
Svein ErikGiskegjerde
Lørdag 01. februar 2014, kl. 00:42
Lisa Klaussen (24) satt på bussen, på vei mot Bergen sentrum. Det var en lørdag ettermiddag – midt i rushtiden. På en holdeplass gikk plutselig bussjåføren ut. En mann satt henslengt på busstoppet.
– Hodet hang langt ned, og bussjåføren forsøkte å rette opp mannen for å få kontakt med ham, forteller Klaussen.
Mannen reagerer ikke, og hun løp ut av bussen for å hjelpe til. Alle andre ble sittende.
Ingen ville hjelpe
Mens bussjåføren ringte etter ambulanse, forsøkte også Klaussen å få kontakt med mannen. Hun lyktes ikke med dette.
– Jeg la ham i stabilt sideleie for å åpne luftveiene hans. Jeg snudde meg mot bussen og så på de andre passasjerene. Jeg er en jente på bare 1.58 meter, og kunne gjerne trengt litt hjelp.
Ingen i bussen meldte seg.
– Da tenkte jeg: Ok, jeg må gjøre det alene, sier jenta fra Tromsdalen.
Hvor flinke er vi til å hjelpe?
For å finne ut hvordan det virkelig står til med vår evne til å reagere i nødsituasjoner, tok TV 2 til gatene.
Etter å ha rigget oss til med flere kameraer, slapp vi vår reporter ut i gaten. En ung mann med pustebesvær og vondt i brystet. Hvor lang tid ville det gå før noen reagerte?
Vi gjennomførte dette forsøket ti ganger, i løpet en folkefylt time i en av Bergens gågater. Ved alle anledningene reagerte de forbipasserende, men hvor lang tid det gikk, varierte stort.
Se video av forsøket øverst!
– Tiden er ekstremt viktig, spesielt hvis man kommer over en person som får hjertestans, sier seksjonsleder ved akuttmedisinsk avdeling i Helse Bergen, Guttorm Brattebø.
Hvert år får nærmere 15.000 nordmenn hjerteinfarkt, og hjerteproblemer er en av de vanligste årsakene til at personer faller om på gaten.
– Veldig ofte er det slik at hvert sekund teller. Sjansen for å overleve et hjertestans reduseres med ti prosent for hvert minutt som går etter at hjertet slutter å slå, sier Brattebø.
– Alle kan hjelpe
Mannen som ofte omtales som «ambulansesjefen» i Bergen, er en av de mest erfarne akuttmedisinske ekspertene i landet. Han reagerer på at mange valgte å gå forbi TV 2s forsøkskanin.
– Det er ikke slik det skal være, men det kan være mange grunner til at man velger å ikke gripe inn. Mange opplever en frykt over at de ikke skal kunne nok førstehjelp til å utgjøre en forskjell, sier han.
Overlegen har en klar melding til dem som føler det slik:
– Alle kan gjøre noe. Det aller viktigste er å ta seg av den som er i nød, og kontakte ambulansepersonell. Deretter får man løpende instruksjoner på telefon, helt frem til de som kan dette ankommer, sier Brattebø.
– Det skal ikke ha noe si om man er en normal person, eller om man har havnet på skråplanet. Det tar ikke mer enn et sekund av livet ditt å spørre om det går bra med noen, sier Kleppe.
Komplisert regelverk
For de som ferdes på veien, er plikten til å hjelpe andre klart nedfelt i vegtrafikklovens paragraf 12. For fotgjengere, er situasjonen noe mer kompleks, forteller professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Jørn Jacobsen.
– Lovene som kan anvendes avhenger i stor grad av den enkelte situasjon som man kommer over. Den mest aktuelle er kanskje straffelovens paragraf 387, sier professoren.
Denne paragrafen slår fast at man kan dømmes til inntil tre måneders fengsel hvis man unnlater å hjelpe en som øyensynlig og overhengende er i livsfare, såfremt det ikke medfører fare for en selv.
– Det kan være en vanskelig praksis å bedømme. Jeg har ikke oversikt over hvor hyppig denne paragrafen blir anvendt, men min kvalifiserte gjetning er at det er sjeldent, sier Jacobsen.
Juss-eksperten mener at TV 2s eksempel, med flere, kan være en indikasjon på at samfunnet er i endring.
– Det at denne problematikken blir tatt opp kan være et symptom på at vi går i retning av et samfunn med større grad av likegyldighet enn før, sier Jacobsen.
Skuffet over medpassasjerene
Tilbake i Kalfarlien, treffer TV 2 Klaussen på busstoppet hvor hendelsen utspilte seg. Hun berømmer sjåføren for å ha stoppet bussen for å hjelpe mannen på busstoppet. De andre på bussen er hun ikke like imponert over.
– Det er snakk om en bevisstløs mann som man ikke får kontakt med. Det tror jeg at folk på bussen la merke til. At ingen da turte å melde seg, synes jeg er skummelt og litt trist. Hva om det var din far som lå der uten at noen ville hjelpe? spør hun.
Etter at bussen kjører videre, oppdager en tilfeldig forbipasserende Lisa og den bevisstløse mannen. Også han blir værende til ambulansen ankommer busstoppet.
Noen dager senere ser tilfeldigvis Lisa igjen mannen utenfor Haukeland universitetssykehus.
– Han så ut til å ha det bra. Han lever, skriver hun i en tekstmelding.
http://www.tv2.no/2014/02/01/nyheter/innenriks/5213900#.Uu_Hf6Vhkk8