ÅSTEDSTURISTER ET ØKENDE PROBLEM
Telefonen skal benyttes til varsling, ikke som kamera! Dessverre ser man nå en økende trend av tilskuere på skadesteder som filmer og tar bilder. Et stort problem er det når disse «åstedsturistene» filmer for egen sosial vinning, går i veien for nødetatene og ikke yter førstehjelp sier Bjørn-Tore Løvtangen hos 1Aid Norge. I værste fall går liv tapt!
Journalister og fotografer gjør oftest en god jobb med å dekke saker i media som omhandler skade og ulykkessteder. Det er ingen grunn til at privatpersoner på et skadested skal gå rundt med telefon for å filme å ta bilder. Man skal være klar over hvor sårbare pasientene er, og vi må aldri glemme viktigheten av tidlig førstehjelp på et skadested. Målet må alltid være å redde liv! Vi har jo lest historier om pårørende som får høre om alvorlige ulykker via sosiale medier der nære er alvorlig skadd og drept og man kan jo bare tenke seg selv hvordan det oppleves.
Tenk sikkerhet!
Har man de rette tankene med seg når man spoler av gårde for å ta film eller bilder? Om man har helt feil fokus kan det også gå utover deg selv. Det er alltid viktig å tenke sikkerhet på et skadested. For deg selv og de rundt deg. Med telefonen i hånda, tittende inn i en liten skjerm så er ikke fokuset der det skal være sier Bjørn-Tore. Jeg hører noen bruker unnskyldinger som «Det er så mange der, så de har sikkert kontroll» eller «Jeg vet jo ikke hva jeg skal gjøre». Da er oppfordringen klar. Skulle det ikke være behov for deg inne på skadestedet hjelp gjerne til med sikkerheten rundt ulykken, men forhør deg alltid. Er du først fremme er det viktigste at du tenker sikkerhet, varsler og starter livreddende førstehjelp, telefonen skal benyttes til å ringe nødtelefon, ikke fotografere. Husk også at du som sjåfør som passerer et skadested skal ha hendene på rattet, ikke rundt telefonen for å knipse bilder eller filme i forbifarten.
La barna sitte i bilen!
Det er heller ikke uvanlig at foreldre tar med barna ut for å se på ulykker å hva som har skjedd. Det er veldig problematisk tenker Bjørn-Tore. Alle de inntrykkene man får på et skade/ulykkessted er noe barn ikke trenger. Det kan være risiko forbundet med å bevege seg rundt på et slikt område. Man kan se, høre og lukte ting som kan være vanskelig å glemme. På kurs nevner ofte voksne kursdeltagere at de ikke vet hvordan de vil reagere om man skulle komme til en ulykke, da bør man hvertfall skåne barna for de samme inntrykkene!